8051 segédlet printf() és scanf() használatához

A segédlet a következőket tartalmazza A segédlet lefordított kód formájában áll rendelkezésre. A lefordított R03 kiterjesztésű fájlt kell felvenni a project-be a fájlok közé. A kód csak large memória modellere van lefordítva: Szükség van még az úgynevezett amely a függvények definícióit tartalmazza.

A függvények használatát egy példa mutatja be. A soros vonalhoz készített segédlet függvényei továbbra is használhatók. Ezeken túlmenően a printf() és a scanf() függvényeket is lehet használni. Ezek a függvények a soros vonalat használják ki- illetve bemenetként. Tehát, ha kiírunk valamit a printf()-el, akkor az elküldi a kiírt szöveget a soros vonalon. A scanf() pedig a soros vonalról olvas be karaktereket. A scanf() beolvasás közben vissza is küldi a beolvasott karaktereket, így a terminálon látjuk amit a scanf()-nek begépelünk!

Mivel a printf() és a scanf() függvények erőforrásigényesek, ezért a használatuknak igazából csak large memória modell esetén van értelme. Kisebb, egyszerűbb alkalmazásokhoz használhatjuk a függvények leegyszerűsített változatait, azok azonban nem ismerik az összes, szabványban szereplő formátum vezérlő jelet. A függvények megfelelő változatát a fejlesztői környezetben a C fordító opciói között állíthatjuk be (Options/C compiler/Formatter).

Forrás