[DoACT Emblem] Miskolci Egyetem, Gépészmérnöki és Informatikai Kar
AUTOMATIZÁLÁSI ÉS INFOKOMMUNIKÁCIÓS INTÉZET
Cím: 3515 Miskolc, Egyetemváros
Tel: 46-565-140, 46-565-000/1776, 46-565-111/1776
Email: intezetaut.uni-miskolc.hu

-- --

PLC verseny 2003

A Fõiskolai Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM) évenként sorra kerülõ Országos Irányítástechnikai Programozó Versenyének PLC programozási szekcióját 2003. április 16. és 18. között a Budapesti Mûszaki Fõiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Fõiskolai Kar Gépészeti és Rendszertechnikai Intézete rendezte. A versenyen nyolc fõiskola és egyetem tizenegy csapata vett részt.

A háromnapos versenyprogram egy elméleti és két gyakorlati fordulóból állott.

A feladatokat a csapatoknak a magukkal vitt PLC programozásával kellett megoldaniuk. A verseny helyszínén csatlakozó kábelt kaptak, mely segítségével a PLC-t összekötötték a manipulátorokkal.

A Miskolci Egyetem két csapattal indult. Az elsõ csapatot harmadéves villamosmérnök hallgatókból szerveztük. A második csapatban ötödéves informatikus és kohász hallgatók versenyeztek.

Csapataink az eddigi legnagyobb sikert érték el, az elsõ helyezés mellett egy negyedik helyet is szereztek. Az élmezõny a következõképpen alakult:

1. Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Automatizálási Tanszék I. csapat, 86 pont,

2. Budapesti Mûszaki Egyetem Irányítástechnikai és Informatikai Tanszék, 60 pont,

3. Kandó Kálmán Mûszaki Fõiskola Vill. Kar Automatizálási Intézet, 58 pont,

4. Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Automatizálási Tanszék II. csapat, 51 pont.

Az elsõ három helyezettet a rendezõk pénzjutalommal és ajándék PLC-vel jutalmazták. Csapatunk egy, a Schneider Electric által forgalmazott mini PLC-t kapott.

Az elsõ gyakorlati feladatot fõiskolás villamosmérnök csapatunk egyedül oldotta meg tökéletesen, ezzel elnyerte a Rexroth cég 50 000 Ft-os külön díját. A PLC-t programmal együtt kölcsön kérték a MACH-TECH kiállításra, ahol a versenyen szereplõ manipulátorukat a csapat által megírt programmal vezérelve mutatták be.

A második gyakorlati feladatra szintén az elsõ csapatunk kapta a legmagasabb pontszámot, amellyel a Bosh cég 25 000 Ft-os különdíját is megkapták.

Az eddigi gyakorlattól eltérõen negyedik helyezett II. számú csapatunk is pénzjutalomban részesült, mivel nem nagy különbséggel szorult a negyedik helyre.

A verseny nevezési díját, 41 000 Ft-ot a Schneider Elelctric Hungária Villamossági Rt. vállalta magára.

A szép teljesítményt elérõ hallgatók és a felkészítõ tanárok megérdemlik, hogy név szerint is felsoroljuk õket.

I. csapat: Eszlári Zoltán, Matiszkó Péter, Dobrosi Szabolcs, G-3FVE. Felkészítõ tanár: Futás József.

II. csapat, 51 pont. Tagjai: Tóth Lajos, AK-501, Molnár Ferenc Jácint, AK-502/a, Rózsás Ferenc, G4S7T. Felkészítõ tanár: Gyuricza István.

A gyõztes csapat


Copyright (c) Automatizálási és Infokommunikációs Intézet
Intranet